četvrtak, 14. prosinca 2017.

Programski jezik

Zadatak za ovaj post je napisati bilo što vezano uz informatiku. Ja sam odlučio pisati o programskom jeziku. U programiranju postoji puno programskih jezika.
 Defincija kaže da je programski jezik  formalni jezik za prezentaciju kompjuterskih programa. Pomoću njega se kompjuterskom sistemu, čovjeku čitljivim tekstom, daju instrukcije i naredbe za izvršenje unutranjih zadataka, opis ulaznih i izlaznih podataka kao i njihovu strukturu u zavisnosti od unutrašnjih (u sistemu) i vanjskih (izvan sistema) događaja.  Ali jednostavno rečeno programski jezik je skup simbola koji imaju svoje zakonitosti, a koriste se za kreiranje uputa računalu koje onda nama to vraća u obliku programa za pisanje, igrice, internet pretraživača ili bilo kojeg drugog programa kojeg koristimo na računalu.

Jedan od najpoznatijih programskih jezika je C++, ali ima i drugih, kao što su Python, Java, HTML itd, a svaki od njih je „najbolji“ za nešto. Mene najviše privlači C++, tako da ću vam u ovom postu malo više o njemu pisati.

C++ je proceduralni (što znači da opisuju algoritme tj sastoji se od funkcija) objektno orijentirani programski jezik kojim su pisani mnogi programi koje koristimo svakodnevno. Objektno orijentirani znači da složene softverske sisteme predstavlja kao skup objekata, koji se sastoje od podataka i metoda kojima se vrše operacije nad objektima. Ovaj pristup organizira programe na način kako je organiziran stvarni svijet, gdje su predmeti u međusobnoj vezi, tj grupira ih po karakteristikama i aktivnostima koje ih povezuju i na taj način olakšava programiranje.
On je jedan od najpopularnijih jezika za stvaranje softvera i aplikacija.
U početku postojao je programski jezik pod nazivom „C“ koji je proceduralni klasični programski jezik. Kada je Bjarne Stroustrup počeo dodavati produžetke u programski jezik „C“ kako bi od njega napravio objektno orijentirani programski jezik, odlučio mu je dodati ovaj produžetak „++“ kao znak za novi programski jezik.
Kada programiramo, mi upisujemo sintaksu koda, odnosno rečeno drugim riječima neke znakove koje računalo vidi kao naredbu, te tako u C++ programskom jeziku možemo upisivati npr. znakovne vrste podataka, koji izričemo ključnom riječi „char“ kao character tj. znak, možemo upisivati cijele brojeve, decimalne brojeve, logičke vrste podataka itd.

Jedan od najosnovnijih programa u informatičkom svijetu naziva se „Hello World“ program, a on računalu govori da na ekran ispiše „Hello World“. Evo kako on izgleda napisan u c++ jeziku:


#include <iostream>

Using name space std;

Int main()
{
    cout << „Hello World! \n“;

}

Ovo je primjer sintakse jednog tako jednostavnog programa.
Veći programi imaju naravno i veće i puno, puno kompliciranije kodove, a neki od najpoznatijih programa pisanih u c++ koje koristimo svakodnevno su; Photoshop, ImageReady, Illustrator , Premier, Google file system, Google Chrom, Google Earth, Picasa, Google Desktop Search, Mozilla, Firefox i Thunderbird.

1 komentar: