petak, 15. prosinca 2017.

Elizabeth Taylor


Elizabeth Taylor bila je jedna od najvećih i posljednjih glumica zlatnog doba Holywooda. Bila je poznata po svojim ljubičastim očima. Roditelji su joj bili imućni Amerikanci, ali je rođena u Londonu. Majka joj je do udaje bila glumica, pa je jako poticala njenu karijeru. Sa tri godine ju je upisala na balet, a već sa devet nastupala je u svom prvom filmu. Američki filmski institut ju je stavio na sedmo mjesto liste najvećih žena legendi  filmskog platna. 

U svojoj karijeri je dobila dva Oscara, za film „Tko se boji Virginije Woolf?“ i za film „Butterfield 8“.  Za ulogu Kleopatre imala je 4 nominacije za Oscara, ali nije osvojila ni jednog. Za tu ulogu je plaćena milijun dolara. Tada je to bila nezamislivo velika svota za ulogu u nekom filmu. 
Svake godine je dobivala po nekoliko različitih nagrada, a njena karijera trajala je 62. godine. 
Osim što je bila slavna kao glumica, bio je slavan i njen privatni život. Njen ljubavni život bio je vrlo slavan, a udavala se osam puta. Od toga dva puta za istu osobu. 
Zdravlje joj je bilo jako loše i navodno je hospitalizirana preko sto puta. Preživjela je mnoge bolesti, pa čak i tumor na mozgu. 
U kasnijim godinama svog života bavila se humanitarnim radom. Posebno je poznat njen rad u borbi protiv AIDS-a, s kojim je započela u osamdesetima čim se ta bolest pojavila, a osnovala je i dvije zaklade za borbu protiv AIDS-a. 
Imala je i najslavniju i najskuplju kolekciju nakita. Voljela je i parfeme, pa je ih je dizajnirala nekoliko. 
I nakon prestanka snimanja filmova njen život i sve što je radila, bili su zanimljivi ljudima i mediji su je pratili do same smrti kao pravu divu, što je i bila. Umrla je dva mjeseca nakon 79. rođendana.


1 komentar: