četvrtak, 14. prosinca 2017.

Muhammad Ali


Muhammad Ali najpoznatiji je kao boksački šampion i jedan je od najvećih sportaša 20. stoljeća.

Manje poznato, ali ne manje važno je da je on bio i veliki aktivist. Nakon što je prvi put osvojio naslov prvaka u teškoj kategoriji, javno je prihvatio Islam i promijenio ime u Muhammad Ali. Njegovo rođeno ime je bilo Cassius Clay, i govorio je da je to njegovo ropsko ime.  Bio je jedna od prvih slavnih sportskih ličnosti i medijsku pozornost iskoristio je za aktivizam. Bio je ponosan na svoje porijeklo i time je postavio drugima primjer. Borio se za građanska prava afroamerikanaca u SAD-u i bio inspiracija mnogima.
Drugi veliki čin njegove pobune bio je odbijanje regrutacije za Vijetnamski rat pa ga je to dovelo u sukob sa  vladom SAD-a.  Njegov argument je bio da mu vjera brani borbu. Američka vlada to nije priznala pa su mu zbog toga oduzeli i naslov prvaka i licencu pa nije smio nastupati.  Osudu je ukinuo vrhovni sud kada je dobio parnicu tri godine kasnije.
Svojim aktivističkim djelovanjem postao je simbol  generacije.
U svojoj sportskoj karijeri  koja je započela kada je imao samo 12 godina, imao je ukupno 61 borbu. Od toga je izgubio samo 5.


Kada se razbolio od Parkinsonove bolesti, ostao je aktivan u društvenom životu. Sakupljao je novac za centar za istraživanje Parkinsonove bolesti, promovirao je i podržavao Special Olympics i mnoge dobrotvorne organizacije.  Ujedinjeni narodi  dodijelili su mu titulu glasnika mira zahvaljujući njegovom dobrotvornom radu.
Njegovi sportski uspjesi su jedni od najvećih u svijetu, ali mislim da je njegov dobrotvorni rad i rad na ljudskim pravima još puno veći uspjeh.



Nema komentara:

Objavi komentar