petak, 15. prosinca 2017.

Harry Houdini


Najpoznatiji svjetski iluzionist Harry Houdini rodio se u Budimpešti pod imenom Erik Weisz. Kada je imao 4 godine, njegova obitelj preselila se u Ameriku. Ime mu je tada promijenjeno u Erich Weiss, a zvali su ga Harry. Njegovo umjetničko ime Harry Houdini nastalo je od tog nadimka i imena francuskog iluzionista Jean Eugene Robert-Houdina kojem se Harry divio. 
Njegova mnogobrojna obitelj (bilo ih je šestero braće i sestara) živjela je dosta siromašno i navodno su svađe bile česte pa je Harry nekoliko puta bježao od kuće. Kao teenager radio je razne poslove, a jedan od tih je bio kod bravara. Tamo je naučio jako puno o obijanju brava, što mu je kasnije kada je postao iluzionist bilo važno za jednu  od njegovih najslavnijih točaka. Postao je slavan kao „čovjek kojeg nikakvi lanci ne mogu sputati“. Zvali su ga i „kralj lisičina“ jer nije bilo načina da ga se zaveže i zaključa a da on ne pronađe način da obije brave i izvuče se. 
Oženio se sa samo 19 godina, za svoju suprugu Bess koja mu je od tada bila i partnerica na pozornici. 

Sa 26 godina  Houdini, je postao najuspješniji svjetski mađioničar i bio je bogat.  Zvali su ga umjetnikom među iluzionistima, a na nastupima se oslobađao od lisičina, luđačkih košulja, užadi, a čak je pobjegao i iz zloglasnog  zatvora u kojem je robijao Charles Guiteau, ubojica američkog predsjednika Jamesa Garfielda. Onamo ga je pozvao upravitelj zatvora, da provjeri sigurnost smještaja najokorjelijih zločinaca. Houdini je i odatle pobjegao bez problema.
Kako je bio jako popularan, svi su ga imitirali pa je prestao raditi točke bijega iz zatvora i osmislio je svoju slavnu točku bijega iz spremnika napunjenog vodom u kojem je vezan visio glavom prema dolje. Bile su potrebne samo tri minute da se oslobodi.  Mogao se osloboditi  i iz luđačke košulje. 
Napisao je i knjigu u kojoj je objasnio sve svoje trikove, ali navodno nije otkrio bas sve.
Snimio je i nekoliko filmova pa je osnovao vlastitu filmsku kompaniju, ali u tome nije bio uspješan. 
Otvorio je dućan sa iluzionističkim potrepštinama, ali ni u tome nije bio uspješan. Odustao je od svih svojih „drugih“ poslova i posvetio se samo nastupanju, a trikovi su mu postajali sve opasniji. Fascinirao je publiku koja je strepila za njegov život dok je izvodio trikove. 

Njegov život je i inače bio fascinantan ljudima, neki su govorili da ima nadnaravne sposobnosti, neki da je zapravo tajni agent. I njegova smrt obavijena je velom tajne i dan danas postoje razne teorije zavjere o tome kako je zapravo umro a neki tvrde da je otrovan. I nakon smrti ostao je slavan i o njemu je snimljeno nekoliko filmova. 
Harry Houdini bio je i avijatičar i bio je prvi čovjek (prema nekim izvorima treći) koji je preletio Australiju. 


Broj komentara: 6:

  1. Jako si lijepo sve ukratko opisao.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiva osoba, a i zanimljivi su mu bili trikovi. Joj, baš me zanima kako je točno umro.

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš je zanimljivo kako je oduševljavao publiku. Super si objasnio.

    OdgovoriIzbriši
  4. Woow, stvarno zanimljiv post. Kolika je zapravo bila slučajnost da je kao mali radio nešto ni ne znajući da će mu nekad to stvarno pomoći. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Lijepo napisano i jakooo zanimljivi post! :P

    OdgovoriIzbriši